Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jama89
    L&K
    • 2008
    • 1214

Co tu tak spokojnie?
    Ja wczoraj odrobilem moja czeszke, zostala umyta:najpierw na myjni bezdotykowej, a potem w domku jeszcze recznie gold classem.
    Nastepnie użyłem swirlx, ale nie jestem do konca zadowolony z efektu, moze maszynowo by lepiej wyszlo :idea: :?:
    Jak nie to pozostaje polerka.
    Na koniec polozylem collinite razem z szybami i dressing do opon i plastikow.
    oczywiscie nie obylo sie bez odkurzania umycia wycieraczek i przetarcia plastikow :wink:

Niestety na masce ujawnilo sie sporo odpryskow
    Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• Maru 123
      RS
      • 2008
      • 4660

Zamieszczone przez jama89
      Co tu tak spokojnie?
      wcale nie. właśnie skończyłem swój nowy projekt=projekt :KANGUR: :twisted:

auto używane na codzień do pracy. zaniedbane i brudne. zadaniem było odświeżyć nieco styrany wizerunek auta.
      mycie z zewnatrz, mycie silnika, sprzątanie wnętrza pranie tapicerki.
      plastiki były mocno zapuszczone i musiałem użyć myjki parowej....

sorry nie mam zdjęć w trakcie pracy-za mało czasu ops:

miłego ogladania:

1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• sebba75
        Ambiente
        • 2009
        • 225

Maru 123 Profi jak zawsze
        Ty robisz to z zamilowanie czy zawodowo?
        PS:chyba czas bedzie cie zatrudnic u mnie :lol:

Osatnio bylo wiecej czasu w pracy i mialem mozliwosc potestowac pasty Scholla i trzeba przyznac ze tak jak pisza na forach zagranicznych S17 i S40 sa super to sie zgadza w 100%
        Bylo dwoch pacjentow jedna Skodlinka a drugi czarna Elantra z pieknie udekorowanym czarnym lakierem
        Skodlinka

Elantra

Slady po listkach z dachu tez zniknely

Komentarz

• Maru 123
          RS
          • 2008
          • 4660

Zamieszczone przez sebba75
          Ty robisz to z zamilowanie czy zawodowo?
          z zamiłowania bardziej :P

PS:chyba czas bedzie cie zatrudnic u mnie :lol:
          1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Jarek_wawa
            Rider
            • 2009
            • 283

Ja Wam zazdroszczę tych garaży w których możecie to robić zimą :cry:

Komentarz

• jama89
              L&K
              • 2008
              • 1214

Maru 123, co powiedzial wlasciciel jak zobaczyl efekt? 8)
              ja bym powiedzial " O ku#$a !! " :P
              Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• piotrek_os
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 8162
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Maru 123, czy w tym aucie od nowości było sprzątane?
                Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• sebba75
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 225

Moze wreszcie Grubeer pokaze efekty swojej pracy trafilo mu sie do roboty chyba 14szt Fabi Szybkie szkolenie i kurcze ponoc ma byc ladnie :szeroki_usmiech

Komentarz

• tdi122
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 127

Maru 123 nie zdziwił bym się jakby ten Kangur znalazł by się w dziele giełda na forum Renualt :twisted:
                    Za pozbycie się tego syfu należą Ci się brawa :szeroki_usmiech

Komentarz

• Jac_ek
                      RS
                      • 2009
                      • 1733

Zamieszczone przez Maru 123
                      właśnie skończyłem swój nowy projekt=projekt :KANGUR:
                      Stan samochodu taki, że właściwie nawet kilka ruchów szpadlem dało by już namiastkę luksusu ;-)

Super robota, zresztą można śmiało napisać jak zwykle !.

Napisz trochę o parownicy? jak bardzo jest skuteczna? do czego się sprawdza a z czym sobie nie radzi (w necie są filmiki - cały samochód tym myją/czyszczą) no wiesz - opisz trochę ją. Dlaczego kupiłeś? Beem a nie np jakiś Karcher? co jest ważne w parametrach takiej parownicy? (ciśnienie?) itd
                      - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• Maru 123
                        RS
                        • 2008
                        • 4660

Jac_ek, parownicę kupiłem już jakiś czas temu do mojej o1 L&K. miałem tam problem z doczyszczeniem jesnych plastikowych elementów tapicerki. po zastosowaniu parownicy cały brud zszedł ogólnie bardzo fajne urządzenie. można stosować do plastików i silników ale na lakierze bym się bał... pozatym wyczyszczenie całego auta parownicą zajęłoby 3x więcej czasu niż normalne mycie wodą...

to nie jest karcher tylko BEEM -do nabycia na allegro za jakieś 100zł (przynajmniej ja za tyle kupiłem) do użytku amatorskiego-sporadycznego na pewno wystarczy.
                        1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• sebba75
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 225

Mialem Maru kiedys cos podobnego ale akurat nie przemowilo do mnie owszem sprawdzalo sie na felgach itp ale do reszty jakos tak sobie uwazam ze nasz multicleaner daje sobie doskonale rade na jasnych plastikach , ale oczywiscie kazdy robi jak lubi
                          PS:czekam Maru do lata i mam nadzieje ze sie spotkamy w mojej rezydencji na SPA + grill+pywko :diabelski_usmiech

Komentarz

• Maru 123
                            RS
                            • 2008
                            • 4660

sebba75, mi osobiście myjka parowa nawet pasuje choć czasem wygodniej jest uzyć konwencjalnych metod :roll:

PS:czekam Maru do lata i mam nadzieje ze sie spotkamy w mojej rezydencji na SPA + grill+pywko :diabelski_usmiech
                            1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• sebba75
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 225

Zamieszczone przez Maru 123
                              sebba75, mi osobiście myjka parowa nawet pasuje choć czasem wygodniej jest uzyć konwencjalnych metod :roll:

Oj bedzie sie dzialo ile polerek spalimy :szeroki_usmiech
                              Ps to poszczekaj jak dostaniesz multicleaner na probe ocenisz sam

Komentarz

• Maru 123
                                RS
                                • 2008
                                • 4660

sebba75, lepiej spalić polerke jak lakier :P

ps. masz jakieś mikrofibry do osuszania auta?
                                1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• GRUBEER
                                  Elegance
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 936
                                  • Volkswagen

Tak na szybko troszke fotek gdyz niestety nie bylo czasu na zabawy :twisted: :twisted: :twisted: polecam choc raz zrobic auto od A do Z i zobaczycie jaka to jest prze.........bana robota ja myslalem ze sie meczylem w swojej pracy :twisted:

Do pracy:
                                  Maszyna - Flex, Polerka Rotacyjno-obrotowa, Suszarka do wlosow Brown :P
                                  Pasty - Deox 1, deox 2, deox 3
                                  Płyny - Blue Window Clean, Nap Low Foam, Super-a-Sheen, Cyclone, Brillance (znikome ilosci bo nie bylo potrzeby wiecej), Wosk Tajemnica :szeroki_usmiech Apropo wosku Seba masz jeszcze ta jedna sztuke tego limited ????? jesli tak To go BIORE

Jak na wersje wykonczenia BUDGET wyszlo naprawde fajnie i zdjecia nie oddadza calego efektu :evil: a szkoda... Bo z Andrzejem dawalismy z siebie wszystko naprawde po calym dniu na polerce napier.............laja rece

[ Dodano: Pon 18 Sty, 10 19:04 ]
                                  C.D.
                                  Załączone pliki
                                  Pozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
                                  Gejsza 6

Komentarz

• Andrzej Z.
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 710
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Moze wreszcie Grubeer pokaze efekty swojej pracy trafilo mu sie do roboty chyba 14szt Fabi Szybkie szkolenie i kurcze ponoc ma byc ladnie :szeroki_usmiech
                                    Sebciu tak publicznie tajemnice firmowe :diabelski_usmiech

A co do Fabianek dzis byl odbiór aut z Naszych rak,Panowie wladni zajmujacy sie flota zadowoleni a co za tym idzie My tez
                                    fotki nie oddaja calego efektu,jednak bialy to ch**** kolor i ku****** nie wdzieczny
                                    w kazdym razie jak na pakiet budzet wyszlo bardzo fajnie
                                    CDS-AutoSpa

AXR TDI+
                                    Perfect Service by DobryGrześWawa
                                    ET-14,352

Komentarz

• Jac_ek
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 1733

Zamieszczone przez Andrzej Z.
                                      jednak bialy to ch**** kolor i ku****** nie wdzieczny
                                      Bo z białym tak jest, że albo "myje" się go dokładnie albo można sobie darować, inne kolory wybaczają trochę niedociągnięć - przy białym margines błędu jest bardzo niewielki ;-)

Komentarz

• GRUBEER
                                        Elegance
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 936
                                        • Volkswagen

Zamieszczone przez Jac_ek
                                        Bo z białym tak jest, że albo "myje" się go dokładnie albo można sobie darować, inne kolory wybaczają trochę niedociągnięć - przy białym margines błędu jest bardzo niewielki
                                        Chyba troszke sie rozpendziles..... kazdy kolor jest ciezki do obrabiania a Andrzejowi chodzilo o to ze jest zaj.....scie nie wdziecznym kolorem gdzyz ciezko osiagnac bardzo dobry efek bez bardzo duzej ingerencji w lakier tak sciachany jak te fabie..., jedyny kolor ktory "wybacza" jakies nie dociagniecia to srebrny...
                                        Pozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
                                        Gejsza 6

Komentarz

• sebba75
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 225

Fajnie Panowie oby tak dalej zycze powdzenie

Komentarz

• Jac_ek
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 1733

Zamieszczone przez GRUBEER
                                            Chyba troszke sie rozpendziles..... kazdy kolor jest ciezki do obrabiania a Andrzejowi chodzilo o to ze jest zaj.....scie nie wdziecznym kolorem gdzyz ciezko osiagnac bardzo dobry efek bez bardzo duzej ingerencji w lakier tak sciachany jak te fabie..., jedyny kolor ktory "wybacza" jakies nie dociagniecia to srebrny...
                                            No to sie nie zrozumieliśmy, każdy zjechany lakier wymaga dużego nakładu pracy, no ale jednak satysfakcja jest chyba tez większa, ze się udało.

A przy okazji. mam pewien problem ojciec ma C5 II kolor ciemny bordo, po myciu wychodzą na nim takie plamy - jak by byl niedomyty?, co moze byc przyczyną, trzeba go wycierac do sucha - dodam ze na myjni automatycznej ten "efekt" nie wystepuje

Komentarz

• Andrzej Z.
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 710
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

GRUBEER, Jac_ek, no nie do konca to mialem na mysli,bardziej mi chodzilo o to ze mimo takiego wysilku nad tymi pazdziezami jak oblookalem foto na ktorej sa dwie fabie jedna po rozklejeniu a druga juz po polerce to osoba postronna ktora nie wiedziala ktora byla robiona stwierdzila ze sa prawie identyczne i prawie tak samo sie swieca,biale auto po samym umyciu z daleka wyglada podobnie jak takie po polerce,gdzie na ciemnym lakierze juz widac i glebie koloru i wieksze lsnienie lakieru
                                              tak wiec dla laika roznice po polerce przed polerka na bialym sa prawie nie zauwazalne.
                                              Dlatego uwazam ze bialy jes ch***** i k****** nie wdziecznym lakierem bo nie oddaje w pelni wlozonej w niego pracy,to takie moje skromne zdanie

[ Dodano: Pon 18 Sty, 10 23:49 ]
                                              Fajnie Panowie oby tak dalej zycze powdzenie
                                              Podziekowac za slowa otuchy
                                              CDS-AutoSpa

AXR TDI+
                                              Perfect Service by DobryGrześWawa
                                              ET-14,352

Komentarz

• Deco
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 612

Zamieszczone przez Jac_ek

A przy okazji. mam pewien problem ojciec ma C5 II kolor ciemny bordo, po myciu wychodzą na nim takie plamy - jak by byl niedomyty?, co moze byc przyczyną, trzeba go wycierac do sucha - dodam ze na myjni automatycznej ten "efekt" nie wystepuje
                                                Auto zawsze trzeba wycierać do sucha po myciu no chyba, że chcesz aby połowa drogi się do Ciebie przykleiła podczas jazdy. A co do plam to zrób zdjęcie to się zobaczy co i jak.
                                                A co do samego mycia to rozumiem, że piszesz o myciu ręcznym. Bo myjki ciśnieniowe "bezdotykowe" są beznadziejne i jak się samemu gąbką nie przejedzie to samochodu Ci dokładnie nie umyją choćbyś powrzucał nawet 30 zł.

Komentarz

• Jac_ek
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 1733

Deco, Dokładnie, najpierw myjka, później gąbka z szamponem i myjka spłukiwanie. Bez szaleństw ;-). Teraz nie ma warunków na dworze do mycia, ale jak się zrobi trochę na plusie to trzeba będzie umyć i zrobię też zdjęcia.

Komentarz

• Marx
                                                    Elegance
                                                    • 2009
                                                    • 865

bylem wczoraj oplukac auto na myjni samoobslugowej. Tylko jest pewien problem - tam pisze ze mycie reczne jest zakazane. No i co teraz? Myslalem ze za 2zl auto oplucze i naleje wody do wiadra, potem sobie szamponem pojade recznie, i za nastepne 2zl oplucze. Juz nawet zaplacilbym te kilka zl za mycie wlasnym szamponem, a tu niestety trzebaby myc proszkiem ktory podejrzewam zmyje wosk.

Komentarz

Pracuję...